Mléko přímo z vemene? Je pro lidi zdravé? Otázka, kterou si kladou lékaři už pár století. Shoda neexistuje. Jedni tvrdí, že čerstvé mléko má příznivý vliv na lidský organizmus, jiní říkají, že jeho pití je riziko pro zdraví. V minulosti se na venkově i ve městech nepřevařené a nepasterované mléko pilo běžně.
Dnes se ví, že mikroby v lidských střevech mají na lidské tělo příznivý vliv. Mimo imunity, tvorby vitaminů a zrychleného metabolizmu zabraňují zvyšování tělesné hmotnosti a vzniku kardiovaskulárních chorob.
Střevní mikrobiom však ovlivňuje také lidskou psychiku. Právě syrové mléko svou mikrobiální rozmanitostí má velmi pozitivní vliv na rozmanitost střevního mikrobiomu. Nezanedbatelný je také vyšší obsah omega-3-mastných kyselin.
Všeobecně se doporučuje, aby syrové mléko bylo uchováváno při teplotě do +5°C a bylo spotřebováno do 3 dnů po nadojení. Před spotřebou se doporučuje zahřát alespoň na 70 stupňů. Ohřátím mléka se sníží obsah bakterií a zlepší se jeho mikrobiologická bezpečnost. Zahřátím se snižuje účinnost složek mléka, které chrání před alergiemi a dalším nemocem.
Žádné komentáře:
Okomentovat