Byla na jisté
rozhlasové stanici beseda o glyphosatu. Páteří besedy byly nářky o žlutých
podzimních polích, neboť na podzim zemědělci prý všechny pole postříkali
chemickou látkou zvanou glyphosat, která je karcinogenní, přeloženo do lidové
mluvy způsobuje rakovinu
Zajímavé na tomto
pořadu bylo, že v něm mimo ekologicky nabroušené redaktorky účinkovali jen
ekologové a různí maloměstští prdolové, kteří roztřesenými hlasy sdělovali
světu, že je zemědělci vytrvale glyphosatem tráví. Ti, kteří o chemii a
zemědělství skutečně něco vědí, do takových pořadů nejsou jako diskutéři
vhodní.
Glaphosate, který se
v českém zemědělství používá už od 70. let minulého století, pod označení
Roundap, je - tak jako každý jiný chemický přípravek -nebezpečný, pokud se s
ním nezachází podle pokynů výrobce, což je v tomto případě britská firma
Monsanto. Přípravek ničí zelenou hmotu rostlin - a to je zatím jediný škodlivý
účinek, který mu byl prokázán.
Normální smrtelník z
východní Evropy samozřejmě nemůže mít přehled o boji velkých chemických
společností, které vydělávají v každém okamžiku miliardy. A přípravky Roundap
obsahující glyphosat se prodávají a používají na celém světě, takže příjmy z
jejich prodeje jsou astronomické. Nepoužívají se jen v zemědělství, na polích,
sadech a zahradách. Jsou používány v ohromném množství při likvidaci trávy ve
vodních nádržích a vodních tocích, neobejdou se bez něho ani lesníci. Je
používán k likvidaci nevhodné trávy v
městských parcích, na chodnících. Je
jistě jen hodně málo zahrádkářů, kteří na poličce v chatce nemají lahvičku či
sprej s Roundapem, která nechybí ani majitelům větších či menších domů.
A najednou je tady
pokřik o škodlivosti glyphosatu. EK vyslyšela povyk konkurenčních výrobců
chemických přípravků a rozhodla se jim pomoci alespoň prohlášením o výzkumu
škodlivých účinků glyphosatu. Snad se povede o něco snížit jeho používání, i
když škodlivost není prokázaná.
Glaphosat se u nás
používá hlavně k hubení Pýru plazivého na orné půdě. Tato rostlina má úžasnou
schopnost množit se oddenky. Nejvíc se jí daří ve vlhčí písčité půdě, ale je
schopná růst třeba na skále. Pokud se rozšíří v obilí nebo bramborách, je
schopna zcela zlikvidovat porost hlavní plodiny. Problémy s pýrem byly i v
minulosti, kdy jediným způsobem likvidace bylo intenzivní hospodaření, střídání
plodin a co nejčastější orba, vláčení a kypření. Oddenkům pýru nedělá dobře pobyt na slunci,
během krátké doby vyschne. Hospodáři už v 19. století věděli, že zárukou úrody
je pole zbavené plevelů. Toho dosáhli právě častou kultivací, pohybem půdy, kdy
se pýr dostal na povrch a byl vyvláčen na řady, po uschnutí spálen. Jiným
způsobem ničení bylo střídání plodin, okopanin, luskovin, jetelovin a obilních
směsek ke krmení. Němci tvrdívali, čím více druhů plodin v osevním postupu, tím
menší náklady a větší výnosy. To si bohužel současné zemědělství nemůže
dovolit, a tak se střídají maximálně 4 plodiny, přičemž hlavní plodinou je
řepka.
Je jistě pravdou, že některé zbytky chemických přípravků na ochranu rostlin, které se do rostlin nedostanou, zůstávají kratší či delší
dobu v půdě a jsou odplavovány do vodních toků, ale je také pravdou, že
zemědělská půda, především ta humózní,
kde je dostatek organické hmoty, má úžasnou schopnost chemikálie
likvidovat. Kdyby tuto schopnost neměla, musela by zemědělská půda mít úplně
jinou podobu a vlastnosti, a lidstvo by z větší části už vyhynulo.
Kdo pracuje v
zemědělství od padesátých let minulého století, ví, že do půdy přišlo už takové
množství hnojiv a chemikálií na ochranu rostlin, že místo tmavé ornice by
musela být bílá kůra. Pomineme-li
používání prokazatelně škodlivé chlorované uhlovodíky HCH a DDT, které byly
používány na porosty brambor v dávkách až stokrát vyšších než bylo třeba, je
třeba připomenout chemické hubení pýru v 60. a 70. letech. Proti dávkám 45 kg
ruského TCA na 1 ha nebo 15 litrů
vychodoněmeckého (NaTa?) jsou 3 litry Roundapu pro přírodní prostředí lahodou.
Přitom Roundap likviduje pýr na 100%, v případě jmenovaných přípravků byl úspěch, pokud alespoň trochu pýru ubylo.
Rozhodně by bylo
lepší chemické přípravky v zemědělství vůbec nepoužívat, ale to by znamenalo
mnohonásobné zdražení potravin, neboť častá orba a jiná nechemická opatření
proti plevelům jsou dražší než chemie, navíc emise produkované zemědělskými
stroji by zamořily ovzduší. A návrat k ekologickým koňským a volským potahům a
ruční práci není už možný. Proto na závěr lze konstatovat, že glyphosat je
nutné zlo.
Žádné komentáře:
Okomentovat