Zase
uplynul jeden neslaný nemastný únorový týden. Moje první nedělní úvaha byla o
tom, zda vůbec začít psát, když se nic nového zajímavého nestalo. Ale závazek
je závazek, tak tedy do toho!
Písnička
o migrantech je už tak ohraná, že se nedá poslouchat. Člověk se jí však nevyhne
a musí ji také omílat. Ptal se mě před supermarketem jeden starý komunista,
který dobře ví, že jsem zastáncem EU a politiky Angely Merkelové, jestli taky
pojedu do Benešova podepsat petici proti zřízení ubytovny pro uprchlíky v
kasárnách. Chtěl jsem odpovědět, že takový vůl nejsem, ale raději jsem neřekl
nic, jen pokrčil rameny a šel dál.
Asi
za hodinu jsem potkal jednoho svého známého, zedníka, který je také v důchodu, předtím nejméně
15 let pracoval v Německu. Kdysi se hlásil k Sládkovým republikánům. Proto mě
překvapil, když mi začal vykládat, že Merkelová dělá dobře, když chce imigranty
v Německu. "Tam nikdo nechce dělat." tvrdil, "každý chce sedět v
teplé kanceláři, ale na práci nemůžou sehnat nikoho než cizince. Když zaženou
na stavbu nezaměstnaného Němce, tak vydrží tak dva dni, potom se hodí marod. A
to bude u nás taky. Proto je blbost vyhánět tyhle Turky a Araby, když je možné
je zapřáhnout do práce." Něco pravdy na tom asi je.
Potom
ještě přiznal, že pobírá z Německa důchod, který je víc než tisíc korun za
jeden odpracovaný rok. K tomu český důchod, takže zřejmě má dvakrát tolik co
průměrný český důchodce. Ani se nedivím, že Merkelovou chválí.
Tento
týden se ve sněmovně má znovu jednat o zákazu kouření v restauracích. Ač
nekuřák, takové starosti můj skladnický mozek nechápe. Nezakouřená hospoda bez
popelníků to je jako hnojiště bez hnoje. Co svět světem stojí, do hospody se
chodilo pít, diskutovat, hrát karty, zpívat, hádat se, případně se poprat, ale
to všechno je bez cigaretového kouře pro normálního návštěvníka nemyslitelné.
Jídlo je vedlejší věc, v hospodě se dá jíst tak z nudy, když právě se
neprovozuje žádná z vyjmenovaných činností. Pokud někdo tvrdí, že v restauraci
se dobře najedl, tak pravděpodobně lže.
Stěžují
si někteří lidé, že po příchodu z restaurace jejich oděv páchne kouřem. Říkám
tomu zhýralá doba, zhýralí lidé. Dnes lidé snad neznají jinou vůni než umělou,
chemicky vyrobenou. Přirozená vůně vadí. Dříve šel člověk po ulici a na dvacet
metrů cítil, že se blíží k cukrárně, zelinářství nebo uzenářství. Když ráno
otevřel řezník krám, byla to vůně, že slintali psi na druhé straně města. To
člověka úplně přitahovalo. V prodejně mléka to vonělo rozlitým mlékem a sýry.
Úžasná vůně bývala ráno a dopoledne v hospodách. Když jsem jako kluk šel
dopoledne dědovi pro viržína do hospody a
hostinský otevřel dveře, vyvalila se ta nezapomenutelná směs vůní rozlitého
piva, kouře z cigaret, doutníků a dýmek, suchých záchodů a smažené cibule. To
bývalo, dnes by na takového hostinského - kdyby existoval - poslali kontrolu z
hygieny, živnostňáku a podobně.
Okolo
kontrol živností je teď humbuk v souvislosti s Babišovými elektronickými
pokladnami. Spíš jsem na straně živnostníků. Ale to je má vesnická zkušenost,
ve velkých městech jsou asi jiné zkušenosti. Je jisté, že někteří živnostníci
podvádějí a zatajují příjmy. Je také jisté, že někteří nevydělávají a živoří,
přesto musejí odvádět daně, jako kdyby vydělávali. A právě ty, co skutečně
nevydělávají, úředníci i proletářská veřejnost považuje za podvodníky.
Zaměstnanec a úředník nikdy nejsou schopni pochopit, jak je zřízení a provoz
některých živností drahý a jak málo na venkově vydělává. "Kdyby
nevydělávali, tak by to nedělali," zní hlas lidu. A to vůbec není
jednoduché. Přijít o investované peníze a hlásit se na úřadu práce?
Na
druhé straně jsem přesvědčen, že už dnes je velké množství podnikatelů, a
hlavně podnikavců, kteří mají promyšlené desítky a stovky počítačových programů
jak EET oklamat. Už se těší, jak na jejich prodeji vydělají. Jistě je nebudou
dávat za hubičku.
Tentokrát
mi zbylo počasí nakonec. Po včerejším pěkném večerním deštíku se nám ráno
vyjasnilo, takže si budeme užívat předčasného jara v únoru. Třeba v březnu a
dubnu si tepla moc neužijeme.
Josef
Zahradníček
Žádné komentáře:
Okomentovat