Umírá
se i na špatné potraviny, varuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Opírá
se přitom o smutnou statistiku: jen během roku 2013 onemocnělo kvůli otravě či
infekci z jídla 45.500 obyvatel České republiky a 250 z nich zemřelo. Převážně
se jednalo o lidi vyššího věku. A bude to ještě horší. Do Česka se totiž
neustále dostávají nové plísně a bakterie. Může za to globální oteplování,
dovoz většího množství potravin ze zahraničí a způsoby konzervace během dopravy
a skladování.
Mykotoxiny, které
dříve napadaly jen vinnou révu v teplých krajích, se nyní objevují v kukuřici,
ořechách nebo v koření. Způsobují otravy, napadají ledviny a játra, kromě toho
ničí takzvané beta buňky slinivky břišní, takže vyvolávají cukrovku.
Problematické jsou
také mikroorganismy. Na infekce z jídla zemřou ročně 2 miliony lidí na světě.
Už nyní zemře ročně na průjmy, které způsobí infekce z jídla, asi 2,2 milionu
lidí na celém světě. Do budoucna význam mikroorganismů ještě poroste.
Důvod
je jednoduchý: s tím, jak přibývá lidí na planetě, se bude muset zvýšit i
produkce potravin - v nejbližších pětatřiceti letech se bude muset zvednout až
o 60 procent. Kvůli tomu začneme v některých částech světa pociťovat nedostatek
vody. A s nedostatkem vody přijdou infekční choroby. Cukrovce nebo rakovině
mohou lidé částečně předcházet dodržováním zdravého životního stylu. Měli by si
dávat pozor hlavně na spotřebu soli, cukrů nebo ztužených tuků.
Žádné komentáře:
Okomentovat