Google

Fotogalerie

Prohlížeč se objeví po kliknutí na obrázek.

středa 8. dubna 2015

Zdravé potraviny nedělají obaly a označení původu

Umírá se i na špatné potraviny, varuje Světová zdravotnická organizace (WHO). Opírá se přitom o smutnou statistiku: jen během roku 2013 onemocnělo kvůli otravě či infekci z jídla 45.500 obyvatel České republiky a 250 z nich zemřelo. Převážně se jednalo o lidi vyššího věku. A bude to ještě horší. Do Česka se totiž neustále dostávají nové plísně a bakterie. Může za to globální oteplování, dovoz většího množství potravin ze zahraničí a způsoby konzervace během dopravy a skladování.

Mykotoxiny, které dříve napadaly jen vinnou révu v teplých krajích, se nyní objevují v kukuřici, ořechách nebo v koření. Způsobují otravy, napadají ledviny a játra, kromě toho ničí takzvané beta buňky slinivky břišní, takže vyvolávají cukrovku.

Problematické jsou také mikroorganismy. Na infekce z jídla zemřou ročně 2 miliony lidí na světě. Už nyní zemře ročně na průjmy, které způsobí infekce z jídla, asi 2,2 milionu lidí na celém světě. Do budoucna význam mikroorganismů ještě poroste.

Důvod je jednoduchý: s tím, jak přibývá lidí na planetě, se bude muset zvýšit i produkce potravin - v nejbližších pětatřiceti letech se bude muset zvednout až o 60 procent. Kvůli tomu začneme v některých částech světa pociťovat nedostatek vody. A s nedostatkem vody přijdou infekční choroby. Cukrovce nebo rakovině mohou lidé částečně předcházet dodržováním zdravého životního stylu. Měli by si dávat pozor hlavně na spotřebu soli, cukrů nebo ztužených tuků.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kopírování textů i obrázků je možné s podmínkou, že se uvede jako zdroj Rozhledy 010.