Stravovací prostory by měly být zařízeny prakticky. Měly by mít vchod pro hosty, jedna třetina by měla být vyhrazena kuchyni, chladícím zařízením, skladům a toaletám. Jídelna by měla poskytovat hostům pohodlí, důležitý je výběr židlí a stolů, osvětlení a podlah. Stává se zvykem, že její součástí je i barové zařízení a chladící vitrina.
Většina selských usedlostí má dostatek prostoru pro venkovní posezení, kde je možné konzumovat pokrmy. Proto by toto místo mělo být co nejblíž kuchyně a výčepu. Na tento prostor by mělo navazovat dětské hřiště.
Pro pobyt hostů na selském dvoře je důležitý zážitek z konzumace jídel. Jsou očekávány potraviny z domácích zdrojů. Atraktivní nabídka jídel je základem ekonomického úspěchu a nejlepší reklamou. Druhou základní podmínkou pro úspěšnou nabídku pobytu v selském dvoře jsou podmínky pro rodiny s dětmi. Dětské hřiště je velmi důležité. Další skupinou hostů jsou cyklisté, jimž je třeba nabídnout dostatek stojanů na kola a základní servis (kompresor na vzduch).
Mnoho hostů volí pobyt na usedlosti protože je láká atmosféra venkova. Nelákají je nejmodernější stavby, ale tradiční vesnické prostředí, ovšem s městskou hygienou a čistotou. Lákadlem můžou být květiny v oknech i na zahradách. Dekorace by měla být poplatná ročním obdobím (vánoce, velikonoce, dožínky, posvícení atd.) Měla by odpovídat regionálním tradicím. To se týká i jídel a nápojů. Hosté bývají nadšeni tím chutným, co je překvapilo a s čím se jinde nesetkali. Ještě větší úspěch má penzion, když může sdělit, že jídla jsou vyrobena z vlastních surovin. Nabídka domácího chleba, pečiva, mléka, mléčných výrobků, vajec, čerstvé zeleniny, džusů, vína atd. je velkou reklamou a výzvou k opakovaným návštěvám.
Agroturistika jako součást zemědělství
Agroturistika jako součást zemědělství (2)
Agroturistika jako součást zemědělství (3)
Žádné komentáře:
Okomentovat