Google

Fotogalerie

Prohlížeč se objeví po kliknutí na obrázek.

sobota 21. května 2011

Rolníkova práce mizí v popelnicích.

Podle zprávy FAO (Organizace pro výživu) končí mezi odpadky 1,2 miliardy tun potravin, což je asi jedna třetina všech vyrobených potravin. V průměru každý obyvatel Evropy a Severní Ameriky vhodí do odpadu 115 kg potravin za rok, v hodnotě asi 330 eur (8.085 korun). V chudých regionech Afriky a jižní Asie je to jen 11 kg.


Na plýtvání potravinami se podle evropského průzkumu podílí způsob prodeje a nákupu potravin. V obchodě je to především honba za odbytem zboží a ziskem, prodej ve velkých baleních, které nemůže spotřebitel včas spotřebovat. Na straně spotřebitele je to nákup velkých zásob na několik dní. Souvisí to s tím, jak obchodní řetězce ovládly trh, vyhnaly z něho malé obchody potravinami, které měl každý spotřebitel v blízkosti bydliště, takže mohl nakupovat denně, podle potřeby. Ještě více k plýtvání přispívá samoobslužný způsob prodeje, úsporou prodavačů. Neprodává se na váhu, ale na kusy, jejichž velikost určují výrobce s prodejcem tak, aby jim přinesla největší odbyt a největší zisk.


84 procent spotřebitelů uvádí, že jídlo vyhazuje kvůli prošlé lhůtě trvanlivosti, protože byly ve velkém balení. 16 procent je vyhazuje protože jim nechutnají. 25 procent spotřebitelů se přiznává, že chyba je na jejich straně, protože nakupují zbytečně mnoho potravin. 68 procent lidí uvedlo, že litují potravin, které vyhazují, ale nic jiného jim nezbývá.


Na zprávu o plýtvání potravinami reagovala i Evropská komise. Komisař pro zemědělství Dacian Cioloş vyzval spotřebitele a všechny účastníky potravinářského řetězce k uvážlivému zacházení potravinami. Komisař očekává, že po reformě zemědělské politiky EU dojde i ke změně v chování všech, kteří s potravinami zacházejí. Bude to nutné, protože počet obyvatelstva na Zemi prudce roste a bude se muset zacházení s potravinami změnit.


Budoucnost potravin není možné předpovídat vzhledem k tomu, že s rostoucím životním standardem na světě přibude spotřebitelů, kteří budou vyhazovat potraviny. Rovněž nelze předpovědět, co s výrobou potravin udělá přechod na výrobu bioenergií. Jakým směrem se vývoj bude odebírat, by se mělo ukázat v příštích deseti letech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Kopírování textů i obrázků je možné s podmínkou, že se uvede jako zdroj Rozhledy 010.