Zelenina
a ovoce zdražily oproti loňsku až o čtvrtinu. Další pohyb cen potravin se
očekává. Pohyb vzhůru, samozřejmě.
Kilogram červených
paprik za 120 korun, jeden květák téměř za 80, kilo rajčat za 55 a citrony za
více než 75 korun. To je realita. Při porovnání s loňskými cenami je část
položek zejména u ovoce a zeleniny dražší až o čtvrtinu i více. Obchody
argumentují zejména oslabením koruny a zdražením ze strany dodavatelů.
U některých potravin
je zvyšování cen přímo od výrobce. Především se jedná o potraviny importované.
Důvodem zřejmě je nepříznivý kurz eura a dopravní náklady.
Rostoucí ceny potravin
ale ovlivňují i další faktory. Mnoho potravin se dováží, což je za současné
situace kvůli koronaviru poměrně složité a odráží se to v cenách.
Na polích v mnoha
zemích zároveň chybějí sezonní zahraniční pracovní síly, jejichž pohyb kvůli
koronaviru téměř ustal.
ČR také naráží na
nízkou míru soběstačnosti v produkci ovoce a zejména zeleniny. Podle Zelinářské
unie Čech a Moravy se téměř dvě třetiny zeleniny dováží. Třeba u rajčat je to
podle některých odhadů až 80 procent a u brambor 55 procent.
Ceny však nerostou jen
u ovoce a zeleniny, ale také u dalších potravin od cukru po rýži. Například
cena za vepřovou pečeni vzrostla asi o 25 korun na 150 korun za kilogram.
Dováží se víc než 60 procent vepřového masa. Kilogram krystalového cukru
podražil asi o dvě koruny za kilogram, na více než 15 korun.
Dopad
měla panika kolem pandemie, kdy se investoři stáhli z
rozvíjejících se trhů do větších a stabilních měn. To vedlo k prudkému oslabení
koruny. Když Česko není soběstačné v produkci potravin, tak se to prodraží
kvůli špatnému kurzu koruny vůči euru a jiným měnám..
Ceny výrazně ovlivnila
zvýšená poptávka po potravinách, která byla v březnu enormní. Lidé se
předzásobili z důvodu obavy z koronaviru Obchodníci se zkrátka pokusili využít
příležitosti a zvedli ceny.
Na závěr lze
konstatovat: Za současnou potravinovou krizí stojí Klausova privatizace a
transformace zemědělství z 90. let a Klausova magorteorie, že potraviny se
dovezou, české velkovýrobní zemědělství má vyrábět jen to, co se dá levně
vyrobit a draze zpeněžit (řepka, obilí). Výsledkem jsou vylidněné české vesnice a v českých obchodech drahé potraviny z dovozu. Nezanedbatelnou roli dnes hrají i následky Klausova odporu k přijetí eura.
Žádné komentáře:
Okomentovat