Souboj
mezi "hodnými“ a "zlými“ mastnými kyselinami v jídle, který se
odehrává v medicíně a na pultech obchodů, se komplikuje. Důvodem je minulého
týdne zveřejněná studie, která částečně boří zažitá tvrzení ohledně
prospěšnosti nebo škodlivosti některých tuků.
Ze studie
vyplývá, že konzumace stravy bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, v
reklamě zkracované jako omega 3 či omega 6 kyseliny, v rozporu s častými
tvrzeními nesnižuje riziko vzniku srdečních chorob.
Podle
závěrů analýzy předchozích 72 studií, kterou zveřejnil americký lékařský
sborník Annals of Internal Medicine, neexistují
dostatečné důkazy pro doporučení konzumace potravin bohatých na rybí, kukuřičný
či slunečnicový olej.
Dobro vs.
zlo?
Nasycené
mastné kyseliny
Nová
analýza proti očekávání říká, že nižší spotřeba "živočišných" tuků ke
zdravějšímu srdci nevede.
Polynenasycené
mastné kyseliny
Analýza
zpochybňuje přínos "rostlinných" a "rybích" tuků.
Trans-nenasycené
mastné kyseliny.
Analýza
potvrdila, že ztužené tuky škodí.
Polynenasycené
mastné kyseliny podle současných doporučujících tvrzení, která smějí používat
například na obalech výrobci různých doplňků stravy či margarínů, přispívají ke
snižování cholesterolu v krvi, mají protisrážlivé a antiarytmické účinky,
příznivě tedy působí na srdce a cévy.
Podle
závěrů analýzy je navíc málo průkazný i pozitivní vliv snížené konzumace
nasycených mastných kyselin na srdečně-cévní systém. Ty jsou zastoupené
především ve stravě živočišného původu, červeném mase a výrobcích z mléka s
vysokým obsahem tuků.
Analýza
naopak potvrzuje, že transnenasycené mastné kyseliny obsažené například ve
ztužených tucích a olejích představují zvýšené riziko. Podle analýzy se jejich
konzumací zvyšuje pravděpodobnost cévní příhody o šestnáct procent proti
průměru.
Nová analýza
povede minimálně ve Spojených státech k diskusi o tom, zda jsou současná
doporučení ohledně konzumace tuků v souladu s posledními zjištěními. Opatrní
jsou nyní i zástupci lékařské obce, kteří se za mořem podílejí na schvalování
oficiálních doporučení ve výživě.
Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny jsou marketingovou trvalkou i v
České republice. Odkazují na ně především výrobci různých potravních doplňků, kapslí či
dominantní výrobce margarínů, společnost Unilever. Zdroj Jiří Štický
Žádné komentáře:
Okomentovat