sobota 5. dubna 2014

Rostlinné a živočišné tuky a zdraví - a obchod.

Souboj mezi "hodnými“ a "zlými“ mastnými kyselinami v jídle, který se odehrává v medicíně a na pultech obchodů, se komplikuje. Důvodem je minulého týdne zveřejněná studie, která částečně boří zažitá tvrzení ohledně prospěšnosti nebo škodlivosti některých tuků.

Ze studie vyplývá, že konzumace stravy bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, v reklamě zkracované jako omega 3 či omega 6 kyseliny, v rozporu s častými tvrzeními nesnižuje riziko vzniku srdečních chorob.

Podle závěrů analýzy předchozích 72 studií, kterou zveřejnil americký lékařský sborník Annals of Internal Medicine, neexistují dostatečné důkazy pro doporučení konzumace potravin bohatých na rybí, kukuřičný či slunečnicový olej.

Dobro vs. zlo?
Nasycené mastné kyseliny
Nová analýza proti očekávání říká, že nižší spotřeba "živočišných" tuků ke zdravějšímu srdci nevede.
Polynenasycené mastné kyseliny
Analýza zpochybňuje přínos "rostlinných" a "rybích" tuků.
Trans-nenasycené mastné kyseliny. 
Analýza potvrdila, že ztužené tuky škodí.

Polynenasycené mastné kyseliny podle současných doporučujících tvrzení, která smějí používat například na obalech výrobci různých doplňků stravy či margarínů, přispívají ke snižování cholesterolu v krvi, mají protisrážlivé a antiarytmické účinky, příznivě tedy působí na srdce a cévy.
Podle závěrů analýzy je navíc málo průkazný i pozitivní vliv snížené konzumace nasycených mastných kyselin na srdečně-cévní systém. Ty jsou zastoupené především ve stravě živočišného původu, červeném mase a výrobcích z mléka s vysokým obsahem tuků.

Analýza naopak potvrzuje, že transnenasycené mastné kyseliny obsažené například ve ztužených tucích a olejích představují zvýšené riziko. Podle analýzy se jejich konzumací zvyšuje pravděpodobnost cévní příhody o šestnáct procent proti průměru.

Nová analýza povede minimálně ve Spojených státech k diskusi o tom, zda jsou současná doporučení ohledně konzumace tuků v souladu s posledními zjištěními. Opatrní jsou nyní i zástupci lékařské obce, kteří se za mořem podílejí na schvalování oficiálních doporučení ve výživě.

Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny jsou marketingovou trvalkou i v České republice. Odkazují na ně především výrobci různých potravních doplňků, kapslí či dominantní výrobce margarínů, společnost Unilever. Zdroj Jiří Štický


Žádné komentáře:

Okomentovat