Do pečící mísy Remosky stačí dát příslušné suroviny, přiklopit topné víko a o nic dál se moc nestarat. Lze připravit nejrůznější zapečené pokrmy, brambory nebo těstoviny, škála jídel je ale široká: od zeleniny, přes maso až například po bábovku. Model Remosky sice prošel různými úpravami, ale podstata zařízení zůstává stále stejná - jednoduchá.
U zrodu Remosky byl nápad elektrotechnika Oldřicha Homuty, jenž v 50. letech navštívil Švédsko, kde ho zaujal elektrický hrnec, ve kterém se pouze dalo vařit. Po návratu domů spolu s dalšími dvěma kolegy vymysleli první typ Remosky. Vynález byl zpočátku nazván počátečními písmeny příjmení "otců konstruktérů" - HUT (Oldřich Homuta, Jindřich Uher a Antonín Tyburec), mísa se vyráběla se ve Zdicích. Ještě se moc nedařilo proniknout do českých domácností, které se potýkaly s nedostatkem financí. Později, v roce 1964, byla pečící mísa úředně pokřtěna a dostala jméno podle podniku Remos (Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis), který Remosku začal vyrábět ve velkém. Remoska se vyráběla v Kostelci nad Černými lesy, kde se do roku 1991 vyrobilo zhruba 1,5 milionu kusů.
Po roce 1989 Remoska měla na kahánku, produkce prudce klesla. Na trhu se totiž objevily jiné kuchyňské vychytávky, jako jsou například fritovací hrnce nebo mikrovlnné trouby. Obnova slávy remosky se datuje do roku 1994, kdy byla ve Frenštátu pod Radhoštěm založena společnost Remoska, s.r.o. Licenci na výrobu koupil technik Jiří Blažek vlastně náhodou, když se neúspěšně snažil pořídit náhradní díly ke staré remosce.
Češi v té době ještě silně prahli po západním zboží a vše "staré" z dob totality zatracovali. V roce 1999 firma získala licenci společnosti DuPont na použití teflonu. Díky tomuto spojení se "kouzelný kastrol z Beskyd" ocitl i v katalogu světoznámé značky.
Dosud bylo vyrobeno přes tři miliony Remosek, z nichž přibližně polovina šla na export, nejvíce do Velké Británie. Zde ji zpopularizovala lady Milena Grenfellová-Bainesová, která je jedním z dětí zachráněných sirem Nicholasem Wintonem.
Žádné komentáře:
Okomentovat